Kış aylarında hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Tüketildiğinde vücudun direncini artıracak ve birçok hastalıktan koruyacak iki özel nimetin faydalarına uzmanlar dikkat çekiyor.
İçerisindeki yararlı birçok biyoaktif bileşen sayesinde en güçlü antioksidanlar arasında sayılan nar ve üzüm suyu da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar, havaların soğumasıyla gribal hastalıklarda artış olduğunu belirtirken, hastalıktan korunmak için nar veya üzüm suyunun 7’den 70’e herkesin tüketmesini öneriyor.

KIRMIZI MEYVELER ÇOK GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN
Nar ve üzümün içerisinde yer alan birçok yararlı biyoaktif bileşen sayesinde kırmızı meyvelerin çok güçlü antioksidan özelliği olduğunu belirten uzmanlar, 100 ml. yarım bardak nar suyunun yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 16’sını karşılayacağını vurguluyor.
NAR SUYUNDA YOĞUN OLARAK B VİTAMİNİ VE POTASYUM BULUNUYOR
Nar suyunda yoğun olarak B vitamini ve potasyum olduğuna da işaret eden uzmanlar, nar suyu özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguluyor. Nar suyu ayrıca enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlarken kanın antioksidan kapasitesini çoğaltıyor. Oksitlenmeyi önleyici maddeler olan antioksidanlar bakımından nar suyu yeşil çaya göre çok daha zengindir. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

NAR SUYUNUN BİLİNEN FAYDALARI NELER?
-Klinik bir araştırmalar, nar suyunun 1 yıl düzenli olarak içilmesiyle LDL ve HDL’nin oksidasyonun önemli ölçüde azaltılabileceği, 3 yıl kullanılmasıyla da kanda aterosklerotik lezyon gelişim riskinin belirgin ölçüde azaltılabileceğini göstermiştir.
-3 ay boyunca günde 2 bardak nar suyu içiminin koroner kalp hastalarında strese bağlı bazı etkenleri azaltabileceği gözlemlenmiştir.
-Yüksek tansiyon sorunu olan 62 ila 77 yaşlarındaki hastalara 15 gün boyunca günde bir çay bardağı nar suyu verilmiş ve süre sonunda serum ACE değerlerinde yüzde 36, yüksek tansiyon üzerinde ise yüzde 5 azalma olduğu klinik araştırmalarda tespit edilmiştir.
-Bir araştırmada prostat kanseri tanısı konmuş kırk hastaya iki sene süresince her gün nar suyu verilmesiyle hastaların yüzde 85 oranında prostat kanseri gelişiminin önlenebildiği görülmüştür. Bu çalışmalarda nar suyunun kanser hücresini çeşitli mekanizmalarla öldürdüğü gösterilmiştir.

ÜZÜM SUYU A,B VE C VİTAMİN DEPOSU
Üzüm suyunun A,B ve C vitaminleri, potasyum ve demir açısından oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar, halk arasında bitkisel süt olarak da bilinen üzüm suyunun faydalarını saymakla bitiremiyor. Kan yapıcı bir özelliği olan ve kana oksijen taşıyan hemoglobin hücrelerinin oluşumunda gerekli olan demir ve potasyum açısından zengin olan üzüm suyunun, vücuttaki toksit maddelerin atılmasına da yardımcı olduğu biliniyor.

ÜZÜM SUYU, YÜKSEK TANSİYON VE EMBOLİ GİBİ HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR
Yine, çağımızın en büyük hastalıklarından birisi olan kanser riski de üzüm suyunun etkileri sayesinde azalmaktadır. Üzüm suyu, yüksek tansiyon, emboli ve varis gibi hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır. Ayrıca damar hastalıkları ve kan pıhtılaşması gibi hastalıklara da bitkisel sütün iyi geldiği anlaşılmıştır. Uzmanlar, sağlıklı yaşam için günde 1 bardak üzüm suyu içmeyi önermektedir.
